Festival Buitengoed X-11

Van 25 tot 29 augustus vond in Bunnik het Festival Buitengoed X11 plaats. X11 media en vormgeving is een school voor vmbo en havo in Utrecht waar ongeveer 950 leerlingen onderwijs volgen. De docenten zochten elkaar op in de laatste dagen van hun zomervakantie omdat het onderwijs zich onder druk van het coronavirus en de maatschappelijke maatregelen die daaruit voortvloeien opnieuw dient uit te vinden. Hierom organiseerden enkele docenten met elkaar een festival waarbij ze zich lieten inspireren, met elkaar reflecteerden en ruimte namen om met elkaar onderwijs te maken

Ik mocht daar een dag lang workshops verzorgen over het faciliteren van een learning community. Hoe bouw je aan vertrouwen en een veilige leeromgeving waarin nieuwgierigheid en risico’s nemen leuk en leerzaam is. Vanuit concrete ervaringen werkte we toe naar het blootleggen van achterliggen de principes en hands-on tools om in hun eigen onderwijs te gebruiken. Wil je meer weten over dit prachtige initiatief klik dan op de link.

X11

X11 media en vormgeving is een school voor vmbo en havo waar ongeveer 950 leerlingen onderwijs volgen. Hier nemen we jou, de leerling, als uitgangspunt. Dat betekent dat het onderwijs is afgestemd op datgene wat je op een bepaald moment aankunt en op het ontwikkelen van zelfstandigheid en zelfverantwoordelijkheid.

Kenmerkend voor ons onderwijs is:

 • Ontwikkelen van creativiteit
 • Ontdekken van eigen talenten
 • Leren samenwerken
 • Leren kiezen
 • Leren kijken
 • Initiatief leren nemen
 • Aandacht voor product en proces

Je bent hier bezig met het (verder) ontwikkelen van jouw creativiteit en technische vaardigheden, zodat je later een specialist kunt worden in media en vormgeving. Je werkt niet alleen met pen, potlood en stift, maar ook op de computer. Je moet dus wel een beetje van techniek houden als je naar X11 wilt.

Je houdt een portfolio bij, zodat jijzelf, maar ook anderen kunnen zien hoe jouw ontwikkeling verloopt; een creatieve ontwikkeling stopt nooit. Met dit portfolio kun je worden toegelaten op creatieve vervolgopleidingen, zoals bijvoorbeeld het Grafisch Lyceum Utrecht.

Om succesvol te zijn in het vervolgonderwijs of in het beroep is het van groot belang dat je je niet alleen bepaalde kennis maar ook een aantal vaardigheden hebt eigen gemaakt, zoals:

 • Zelfstandigheid en verantwoordelijkheid voor jezelf en anderen
 • Creativiteit, lef en probleemoplossend vermogen
 • Samenwerking aan gemeenschappelijke doelen
 • Betrokkenheid

Bij veel opdrachten ga je hiermee aan de slag. Je volgt onderwijs in een prettige omgeving; leerlingen en medewerkers vinden X11 een veilige plek waar iedereen respect heeft voor elkaar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: